Olika typer av plastband

Olika typer av plastband

När plastbanden först introducerades sågs de som en ersättare till stålbanden. På sätt och vis har stålband ofta används enbart på grund av avsaknaden av alternativa material. Nu när plastbanden har börjat bli populära finns det dock ett större utbud av band att välja mellan, vilket ger nya möjligheter. Det är dock viktigt att känna till hur plastband skiljer sig åt från stålband.

Plastband kan sträckas ut och återhämta sig på ett helt annat sätt än stålband. Detta gäller alla typer av plastband. De olika plastbandens egenskaper kan dock variera en hel del beroende på vilken typ av plast de är tillverkade av. Det är därför viktigt att du väljer rätt plastband och verktyg för jobbet.

Hur vet man då vilket plastband och verktyg som är rätt för jobbet? Säkerheten bör alltid komma i första rummet och vi rekommenderar att du börjar med att ta reda på vad som lämpar sig bäst för uppgiften. Här kommer vi gå igenom de vanligaste typerna av plastband. Alla band har flera valmöjligheter vilka styrs av de krav som uppgiften ställer på banden. Det finns inte en enskild storlek av plastband som passar för alla tillfällen.

Plastband av polyester eller polypropylen?

Plastband av polyester är det vanligaste bandet av de alla för ersättning av stålband. Polyester är ett material som ger en bra brytstyrka och som klarar av ett högt tryck, samtidigt som det kan sträckas ut och återhämta sig på ett bra sätt. Tack vara dessa kvaliteter gör sig polyester bra på såväl tunga laster som laster som sätter sig eller krymper under transport. Polyester är också det plastband som har de överlägset bästa verktygen för bandning. En annan viktig detalj är att polyester till stor del tillverkas av återvunna plastflaskor, vilket gör att det dels är ett miljömedvetet val och dels att det kan återvinnas på nytt.

Polypropylen är ett annat populärt materialval för plastband. Plastband av polypropylen används ofta i automatiska bandningsmaskiner och för lättare laster. Detta då materialet är känt för att ha en lägre brytstyrka, hög utsträckning och låg återhämtning. Plastband av polypropylen sträcks lätt ut och återhämtar sig antingen inte eller går helt enkelt av.