Öka dina skydd mot inbrott med villalarm

Öka dina skydd mot inbrott med villalarm

Funderar du på att skaffa larm till din villa? Det finns inget sätt att agera på för att vara helt säker på att inte råka ut för inbrott. Att skaffa hemlarm är förstås ett sätt att minska risken och många experter, både inom polis och försäkringsbolag, bekräftar att det fungerar. Men inte vilket villalarm som helst. Här berättar vi mer om hur villalarm ska vara för att maximera chanserna att inte råka ut för inbrott.

Villalarm måste vara uppkopplade

Det viktiga med villalarm är att någon reagerar på dem. Om det bara tjuter och har sig gör det inte särskilt mycket nytta. Folk i allmänhet är så vana vid att det tutar och tjuter då och då, av billarm eller annat, så sannolikheten att de reagerar på villalarmets sirener är ganska låg. Därför rekommenderas att larmet ska vara anslutet till en larmcentral. Eller, att det ringer upp någon alert granne som är hemma mycket. Men uppkoppling mot larmcentral är bäst och även om väktare inte alltid hinner fram ska man inte underskatta deras förmåga. Väktarbolag har ju ofta bilar som rör sig ute i bostadsområden och väktare kan faktiskt komma på plats ganska snabbt efter ett larm.

Hur kan villalarm hjälpa polisen?

Det blir allt mer populärt med villalarm som har kameror. Men de är faktiskt inte till särskilt stor hjälp för polisen när de utreder inbrott. Det beror på att de kamerorna oftast inte är avsedda att fånga personer på bild så att de går att identifiera. De används istället främst av larmcentralen eller av ägaren själv för att få en visuell bekräftelse av vad som sker i bostaden vid larm. Men är det inte en bra idé att installera ”riktiga” övervakningskameror då? Som ger bilder av sådan kvalitet att ansikten går att urskilja? Jo, det kan förstås vara till stor hjälp för polisen. Men särskilt i villor och radhus kan det vara svårt att placera kameran eller kamerorna så att man verkligen får en tillräckligt bra bild av en eventuell inkräktares ansikte. Det finns ofta så många vägar in i ett hus, genom ytterdörren, genom ett fönster på övervåningen eller altandörren, att det sällan går att förutse hur en inkräktare skulle röra sig.

Förutom ett villalarm med kameror är det bra att fotografera sina värdesaker. Genom att fotografera dina värdefulla ägodelar ger du polisen underlag som ökar chansen att du får tillbaka stulna föremål. Inte sällan dyker stöldgods upp i samband med utredningar av andra brott.