Bygga friggebodar

Det finns en möjlighet för de flesta villaägare att utöka trädgårdens användningsområden genom att bygga en friggebod. Sedan 1979 har man fått bygga dessa mindre stugor (till en början 10 kvm) utan att först ansöka om bygglov. Intresset för friggebodar har varit stort genom åren och 2008 utökades tillåten yta till 15 kvm. Reglering av höjd finns dock och är satt till 3 meter. För den som vill skaffa en stuga att ha på tomten finns en rad möjligheter. Naturligtvis kan man skaffa virke och bygga någonting från grunden, vilket somliga anser vara det bästa. För gemene man kan det dock vara enklare att satsa på en byggsats. Dessa är kompletta och kan monteras relativt snabbt av den som är händig. Det finns en rad fördelar med dessa enklare byggsatser, bland annat att man får allt virke, dörrar, rutor och tak utan att behöva åka till byggvaruhuset i omgångar.

Arkitektritat

Förr om åren fanns det endast några få alternativ att välja bland för hemmafixare. Det rörde sig om klassiska friggebodar utan några egentliga visioner. Nu för tiden har det skett åtskilligt i fråga om design och ritningar. Såväl mindre stugor som öppna glasprydda alternativ finns att köpa för den som önskar. Trots de begränsade antal kvadratmeter som gäller för friggebodar kan man göra en hel del variationer om man skulle önska. Såväl hemmakontor som en höstpaviljong är plötsligt snabbt ordnat.

De regelverk man behöver ha i åtanke när man skall bygga friggebodar är egentligen inte så tunga. Köper man en färdig byggsats är man säker på att man inte går över de gränser som finns i fråga om storlek. För den som väljer att istället bygga någonting från ax till limpa, är det viktigt att hålla måttstocken nära intill under bygget. Vidare gäller det att man inte överträder sina befogenheter i fråga om var man får bygga. Ifall du får en grannes samtycke kan du bygga nästa var du vill på din fastighet. Skulle det vara osäkert om huruvida ni är överens eller om grannen ogillar ditt projekt, är det 4,5 meter från tomtgränsen som gäller. Närmare än så får man inte bygga utan tillstånd. Längre in på jordfastigheten finns dock inga hinder som föreligger.

Vem behöver inte en plats att fly vardagen, inkvartera nattgäster, jobba eller bara slappna av? Här finns ytterligare om friggebodar.