Förbered dig för slyröjningen

Alla som har skog kommer till en punkt då de behöver genomföra slyröjning. Att få bort sly och buskage för att träden ska kunna växa bättre och skogen därmed ska kunna ge bra avkastning. En del väljer att köpa in tjänsten medan andra trivs med att ta hand om sin skog på egen hand. Om man ska göra det själv eller inte handlar främst om kunskap, tid och ork. Slyröjning i Stockholm handlar ofta om röjning längs vägar eller stadsområden.

Så vad ska man tänka på vid förberedelserna?

För det första bör man träna upp både muskelstyrka och kondition. Det är ett fysiskt krävande jobb och efter ett par timmar med röjsågen är det lätt att överbelasta muskler och leder. Detta inte minst om man annars har ett relativt stillasittande jobb. Träna upp ett bra flås innan röjningen påbörjas – annars kommer det ta riktigt lång tid.
För det andra ska man ha koll på åldersgränserna. Ungdomarna i familjen kanske vill hjälpa till, gratis eller mot betalning, men kom ihåg att åldersgränsen på en röjsåg är 18 år. Har man däremot genomfört en grundkurs i röjsåg samt fått godkänt på kursen kan man köra röjsåg från 16 år s ålder. För det tredje bör man gå igenom all utrustning minst en vecka innan man ska ut. Behöver reservdelar köpas in hinner man göra detta i lugn och ro innan arbetspasset kör igång. Passa även på att rengöra luftfilter, slipa trissan och se över att den startar ordentligt.
För det fjärde (eller kanske bordet det vara det första) så bör man se över säkerheten. Vid slyröjning i Stockholm är det hjälm, visir, arbetsbyxor och andra skyddskläder. Men man bör även tänka ett steg till. Vad händer om olyckan är framme under själva slyröjningen? Se till att ha ett uppdaterat litet första-hjälpen kit i kläderna. Det ska vara lättillgängligt och helst i byxorna. Det är lätt att lägga bort ryggsäcken eller jackan för en stund och då är ju inte hjälpen nära om olyckan är framme.
För det femte finns en fördel att planera arbetet gällande hur mycket man förväntar sig hinna per dag. Det är lätt att vara övermodig och satsa stort i början. Men börja med pass på några få timmar per dag. Då kommer kroppen att vänja sig och risken för förslitningsskador minskar avsevärt. Har du bråttom – låt ett proffs sköta slyröjning i Stockholm.