Lär dig mer om: Kantvik

Table of Contents

Lär dig mer om vad en kantvik är och vad den används till.
Precis som namnet anger används en kantvik för att vika kanter och forma exempelvis plana plåtar. Dessa finns i flera olika storlekar och används främst inom metallindustrin. Lär dig mer om denna maskin och dess funktioner.

Mått avgör storlek

Måtten på en kantvik är helt avgörande för vilka arbetsstycken som kan hanteras. För det första är det bredden som därmed avgör storleken på arbetsstycket. För det andra är det hur tjock plåt som den kan hantera – exempelvis 0,7-1 mm.

Elektromagnet eller mekanisk lösning

När en kantvik ska användas krävs det att arbetsstycket fästes extremt hårt. När sedan kraften läggs på viken kommer metallplattan att vikas. Förr fanns det bara mekaniska lösningar för att hålla arbetsstycket på plats men idag finns även elektromagnetiska lösningar.
Att arbetsstycket hålls fast med elektromagnet innebär flera fördelar mot mekanisk låsning. Med denna lösning skapar en mer flexibel användning. Men självklart beror det på vilket behovet är.

Exempel på kantvik – Hornet 1020/2,5

Kantvik Hornet 1020/2,5 har en bredd på 1020 mm och kan hantera en tjocklek på 2,5 mm. Den har en segmenterad överprisma och gradskiva för bockvinkel. Hos en större återförsäljare av Hornet kostar modellen ca 17 000 kronor exklusive moms (våren 2022).

Finns även begagnat marknad

Som nämnts ovan kan Hornet 1020/2,5 köpas för 17 000 kr. Det är ett exempel på en enkel men effektiv kantvik och dess prisklass. Men det finns både betydligt enklare och mycket mer avancerade maskiner. För den som kan nöja sig med en begagnad finns dessa även att nå på andrahandsmarknaden.

  • Allmänna andrahandsmarknaden
    Blocket är Sveriges överlägset största andrahandsmarknad. Här lägger både privatpersoner och företag ut annonser. Den som vill köpa en kantvik kan även skapa en bevakning på det ordet och därmed få ett mail när någon ny annons har publicerats. Prisnivåerna, och kvalitén, på dessa maskiner kan variera kraftigt och köparen behöver vara beredd att åka över stora delar av Sverige för att hämta hem maskinen.
  • Maskinförsäljning via riktade sidor
    Utöver Blocket kan begagnade maskiner hittas på mer riktade webbplatser just mot vissa branscher. Det kan exempelvis vara forum eller köp-och-sälj enbart mot industriellt material. Med en smalare inriktning kan det vara lättare att hitta maskiner och tillbehör som är branschspecifika.