Så använder du en infraröd bastu

Många personer genomgår behandlingar i en infraröd bastu på ett spa eller en medicinsk inrättning. Andra väljer istället att själva införskaffa eller bygga en i bostaden. Om du har bestämt dig för att testa på det här med IR-bastu är det viktigt att känna till att det inte direkt finns några universella instruktioner för användandet.

Det finns dock vissa riktlinjer som du kan följa, såsom de nedanstående tipsen. Men i slutändan är det upp till dig själv hur du använder din infraröda bastu.

Tips för bastning i IR-bastu

 • Drick vatten
  Se till att du är ordentligt hydrerad innan du går in i en infraröd bastu. Drick gärna ett glas vatten innan du börjar basta. Du kan även ta med vatten in i bastun, särskilt om du är känslig mot höga temperaturer.

 • Välj temperatur
  Den genomsnittliga temperaturen i en IR-bastu är något lägre än i en traditionell bastu. Om du är nybörjare bör du välja en lägre temperatur medan du som har använt enheten under en längre tid med fördel kan välja en något högre temperatur.

 • Välj sessionslängd
  Om det är första gången du använder en infraröd bastu bör du börja med 10 till 15 minuter. Du kan sedan lägga till mer tid per session tills du kommer upp i de 20 till 30 minuter som rekommenderas. Bastun har vanligtvis en timer som du bör använda. Du vill inte riskera att stanna för längre i bastun och bli dehydrerad.

 • Så ofta bör du basta
  En vanlig rekommendation är att du använder en infraröd bastu tre till fyra gånger i veckan. Om du är frisk och klarar av fyra dagar kan du sedan välja att använda den på daglig basis.

 • Kläder
  Klädseln är valfri. Vissa bär badkläder medan andra bastar nakna.

 • Tidsfördriv
  Vad du gör inne i bastun är upp till dig själv. Du kan förslagsvis slappna av, meditera, läsa, lyssna till musik eller göra något helt annat. Det du dock inte bör göra är att somna.

 • Efter bastun
  När du har bastat färdig bör du låta kroppen svalkas. Därefter kan du gärna bada eller duscha. Se bara till att dricka rikligt med vatten efter bastun.