Skötbord för allmänheten

Det är stor skillnad på skötbord som är utformade för att användas i hemmet och de som tagits fram för offentliga inrättningar. Ett skötbord för offentliga toaletter ska klara mycket mer slitage. De måste vara extra hållbara och ergonomiska eftersom det används mycket oftare än ett skötbord i hemmet.

Skötbord för offentlig miljö

Att välja rätt skötbord för offentliga toaletter är viktigt för att tillgodose de behov som besökarna har. Det är till exempel inte utan anledning som vissa familjer hellre går till en viss restaurang än en annan när de skall äta. Samma sak gäller för gallerior och varuhus. Badrum och i synnerhet skötbord spelar roll.

I statliga och kommunala offentliga rum är det viktigt att ha bra skötbord för att barnfamiljer ska känna sig lika välkomna som övriga medborgare.

Högre krav i offentlig miljö

På vilka sätt skiljer sig skötbord i offentlig miljö från de skötbord som finns i hemmet? Ett skötbord för hemmabruk måste man många gånger anpassa och modifiera för det ska passa det egna badrummet. Belastningen är inte särskilt stor. Dessutom går det ofta justera skötbordet utifrån barnets ålder.

Offentliga skötbord behöver klara en helt annan belastning. Dessa skall fungera för åtskilliga blöjbyten under dagen. Skötbordet måste tåla mer än bara blöjbyten. Barn i alla åldrar och storlekar kommer att utsätta skötbordet för belastning. Det ska vara praktiskt att använda oavsett hur gammalt barnet.

Skötbord för offentliga miljöer brukar också vara ganska breda. Vissa barn har en tendens att röra sig mycket i samband med att man byter blöja. Genom att ha ett större mått på bredden, kan dessa skötbord minimera risken för olyckor.

Vägghängt ihopfällbart skötbord spar plats

Det är långt ifrån alla offentliga badrum som är stora och rymliga. De flesta badrum är rätt så små. Ibland får man knappt plats på toaletten med alla sina saker. Så är det till exempel ofta på flygplatser. I sådana miljöer passar ihopfällbart skötbord bäst.

I offentliga miljöer är det, precis som i hemmet, bäst när skötbordet finns i anslutning till vatten och papperskorg. Detta är någonting som är mycket enklare att åstadkomma om skötbordet är hopfällbart.

I hemmet kan man göra helt andra kompromisser utan att det påverkar någon annan. Offentliga toaletter måste utformas med alla brukare i åtanke.

Skötbord med baby
Ett skötbord i offentlig miljö behöver leva upp till tuffa krav. Det ska tåla mer slitage. Ett ihopfällbart skötbord är ofta ett bra val.

Typer av skötbord

Det finns flera typer av skötbord för offentliga miljöer – vilken variant som är bäst beror bland på flera faktorer:

 • Utrymme: Hur mycket plats finns det på toaletten eller i badrummet? Ett ihopfällbart skötbord tar nästan ingen plats alls.
 • Justerbart: Behöver skötbordet vara justerbart i höjdled? Ska det gå att höja och sänka för hand eller med hjälp av el?
 • Tillbehör: Vissa skötbord har mätsticka för att mäta barnets längd. Det finns skötbord med stege och tvättho. Dessutom finns olika skötbädd som tillbehör.
 • Pris: Det finns skötbord från några hundra kronor upp till tiotusentals kronor. Företagets eller myndighetens budget kan ofta vara avgörande för val av skötbord.

Utbudet av skötbord är mycket stort. Här är några av de vanligaste typerna:

 • Vägghängt skötbord: Tar minimalt med plats eftersom det ofta är ihopfällbart. Ändå är det lätt att använda. Kallas även väggskötbord.
 • Skötbord med höjdinställning: Praktiskt för att ge så god ergonomi som möjligt. Räddar ryggen!
 • Golvskötbord: En typ av skötbord som står direkt på golvet och som ofta har tillbehör som t.ex. lådor eller tvättho.
 • Skötbädd: Enkel bädd för byte av blöjor. Ställs på skötbordet eller på annan yta.
 • Skötbord till badkar: Fästs på badkaret. Perfekt när det är ont om plats, men sällan aktuellt i offentliga miljöer.

Bästa skötbordet 2020

Ett smart skötbord som många valt att använda i offentliga miljöer kallas för Robust. Om du går in på badrummet på en offentlig plats finns en stor chans att det just är skötbordet Robust som finns där. Robust finns på många sjukhus, mackar, hotell och restauranger runt om i Sverige.

Det är ett vägghängt skötbord som fälls ihop när det inte används. Då tar det inte mer plats än någon decimeter från väggen.

Motivering till bästa skötbordet

 • Vägghängt – tar nästan ingen plats.
 • Enkelt – det går att fälla upp och ner med en hand.
 • Säkert – bordet låser sig själv när det är uppfällt.
 • Miljövänligt – tillverkat i trä (FSC-certifierat) och med dyna som är fri från PVC och ftalater.