Skötbord för allmänheten

Det är stor skillnad på skötbord som är utformade för att användas i hemmet och de som tagits fram för offentliga inrättningar. Ett skötbord för offentliga toaletter ska klara mycket mer slitage. De måste vara extra hållbara och ergonomiska eftersom det används mycket oftare än ett skötbord i hemmet.

Skötbord för offentlig miljö

Att välja rätt skötbord för offentliga toaletter är viktigt för att tillgodose de behov som besökarna har. Det är till exempel inte utan anledning som vissa familjer hellre går till en viss restaurang än en annan när de skall äta. Samma sak gäller för gallerior och varuhus. Badrum och i synnerhet skötbord spelar roll.

I statliga och kommunala offentliga rum är det viktigt att ha bra skötbord för att barnfamiljer ska känna sig lika välkomna som övriga medborgare.

Högre krav i offentlig miljö

På vilka sätt skiljer sig skötbord i offentlig miljö från de skötbord som finns i hemmet? Ett skötbord för hemmabruk måste man många gånger anpassa och modifiera för det ska passa det egna badrummet. Belastningen är inte särskilt stor. Dessutom går det ofta justera skötbordet utifrån barnets ålder.

Offentliga skötbord behöver klara en helt annan belastning. Dessa skall fungera för åtskilliga blöjbyten under dagen. Skötbordet måste tåla mer än bara blöjbyten. Barn i alla åldrar och storlekar kommer att utsätta skötbordet för belastning. Det ska vara praktiskt att använda oavsett hur gammalt barnet.

Skötbord för offentliga miljöer brukar också vara ganska breda. Vissa barn har en tendens att röra sig mycket i samband med att man byter blöja. Genom att ha ett större mått på bredden, kan dessa skötbord minimera risken för olyckor.

Vägghängt ihopfällbart skötbord spar plats

Det är långt ifrån alla offentliga badrum som är stora och rymliga. De flesta badrum är rätt så små. Ibland får man knappt plats på toaletten med alla sina saker. Så är det till exempel ofta på flygplatser. I sådana miljöer passar ihopfällbart skötbord bäst.

I offentliga miljöer är det, precis som i hemmet, bäst när skötbordet finns i anslutning till vatten och papperskorg. Detta är någonting som är mycket enklare att åstadkomma om skötbordet är hopfällbart.

I hemmet kan man göra helt andra kompromisser utan att det påverkar någon annan. Offentliga toaletter måste utformas med alla brukare i åtanke.

Skötbord med baby
Ett skötbord i offentlig miljö behöver leva upp till tuffa krav. Det ska tåla mer slitage. Ett ihopfällbart skötbord är ofta ett bra val.

Typer av skötbord

Det finns flera typer av skötbord för offentliga miljöer – vilken variant som är bäst beror bland på flera faktorer:

 • Utrymme: Hur mycket plats finns det på toaletten eller i badrummet? Ett ihopfällbart skötbord tar nästan ingen plats alls.
 • Justerbart: Behöver skötbordet vara justerbart i höjdled? Ska det gå att höja och sänka för hand eller med hjälp av el?
 • Tillbehör: Vissa skötbord har mätsticka för att mäta barnets längd. Det finns skötbord med stege och tvättho. Dessutom finns olika skötbädd som tillbehör.
 • Pris: Det finns skötbord från några hundra kronor upp till tiotusentals kronor. Företagets eller myndighetens budget kan ofta vara avgörande för val av skötbord.

Utbudet av skötbord är mycket stort. Här är några av de vanligaste typerna:

 • Vägghängt skötbord: Tar minimalt med plats eftersom det ofta är ihopfällbart. Ändå är det lätt att använda. Kallas även väggskötbord.
 • Skötbord med höjdinställning: Praktiskt för att ge så god ergonomi som möjligt. Räddar ryggen!
 • Golvskötbord: En typ av skötbord som står direkt på golvet och som ofta har tillbehör som t.ex. lådor eller tvättho.
 • Skötbädd: Enkel bädd för byte av blöjor. Ställs på skötbordet eller på annan yta.
 • Skötbord till badkar: Fästs på badkaret. Perfekt när det är ont om plats, men sällan aktuellt i offentliga miljöer.

Vägghängt skötbord

Vägghängda skötbord är särskilt populära i offentliga miljöer. Ibland används de även i hemmet.

Man kan säga att ett vägghängt skötbord lämpar sig för alla utrymmen där det finns ont om plats. De är också bra i badrum och på toaletter som även används av andra än barnfamiljer.

När bordet är uppfällt tar det inte mer plats än en eller ett par decimeter ut från väggen.

I väggdhängda skötbord för hemmet finns ofta flera fack. Där kan du förvara hygienartiklar, blöjor och annat. I offentlig miljö finns sällan krav på förvaringsmöjligheter. Likväl kan vägghängda skötbord för offentliga platser också vara utrustade med exempelvis hyllor.

Vägghängda skötbord för allmänheten har istället strängare krav på att vara hållbara. Ytan ska vara slittålig och gångjärnen ska klara av regelbundet slitage. Dessutom måste det vara lätt att göra rent skötbordet så att hygienen kan hållas på en god nivå.

Skötbord med höjdinställning

Om det finns gott om plats kan ett skötbord med höjdinställning vara en bättre investering än ett utfällbartvägghängt skötbord. Ett höj- och sänkbart bord ger optimal ergonomi för dig som ska ta hand om barnet.

Denna typ av skötbord är därför särskilt lämpade på platser där du som brukare tillbringar ansenlig tid vid skötbordet. Det kan exempelvis vara på dagis, sjukhus eller läkarmottagningar.

Tack vare den bättre ergonomin slipper du onödigt slitage på rygg och nacke.

Det finns två typer av höjdinställning för skötbord:

 • Elektrisk höjdinställning
 • Manuell höjdinställning

Bord med elektrisk inställning brukar säljas i två varianter. Den ena varianten går att sänka ända ner till golvet så att barnet själv kan kliva eller krypa upp. Det andra alternativet är skötbord med kompletterande stege som barnet kan använda för att klättra upp på bordet.

Förutom skillnader i själva höjdinställningen finns det flera andra saker som skiljer de olika skötborden i denna kategori åt:

 • Väggmontering: Det finns skötbord som kan ställas in på höjden och som ändå hänger på väggen. Vanligtvis är de dock inte utfällbara utan själva bordsskivan tar alltid samma golvyta.
 • Stativ: Många skötbord med höjdinställning står på ett stativ. Trots att bordet inte är fastskruvat brukar det ändå vara tillräckligt stabilt för att vara helt säkert.
 • Hjul: Vissa skötbord med höjdinställning har hjul för att man enkelt ska kunna flytta på det.

Golvskötbord

Många av de skötbord som kan justeras i höjdled är av typen golvskötbord. När det saknas möjlighet att ändra höjden på bordet brukar det istället finnas gedigna förvaringsmöjligheter.

Det typiska golvskötbordet har flera nivåer av lådor under själva bordsskivan. Det kan handla om korgar där man ser innehållet eller slutna trälådor. Här finns gott om plats för blöjor, babypuder, tvål och annat som används vid ett skötbord.

Vissa fasta golvskötbord är utrustade med tvättho. Det gör det extra lätt att sköta blöjbyte och tvätt.

En del skötbord som står på golvet består av två stycken bord som sitter ihop. I mitten kan det finnas en tvättho. Denna typ av bord är perfekt för offentliga inrättningar där det finns många barn, t.ex. på dagis eller barnsjukhus.

Det finns även golvskötbord som har mätsticka ”inbyggt” längs långsidorna. Denna typ av skötbord används på BB och på barnmottagningar för att mäta barnets längd.

Skötbädd

En skötbädd är en mjuk madrass som är ett tillbehör till skötbord. Med hjälp av en skötbädd får barnet komfort när det ligger på skötbordet.

Kanterna brukar vara upphöjda så att barnet inte ska kunna rulla över kanten. Materialet är oftast bomull som belagts med ett lager akryl för att skydda mot väta. Akrylen gör också att det är lätt att torka av skötbädden.

Man brukar även använda ett skötbordsunderlägg vilket ger ännu bättre komfort för barnet.

Skötbord till badkar

I miljöer där det finns badkar men ont om plats i övrigt kan ett skötbord till badkar vara en bra lösning. Det är ett skötbord som vanligtvis fästs i ena änden av badkaret utan montering. Vissa skötbord av denna typ går att fälla upp när det inte används.

Det är en praktisk och kostnadseffektiv lösning som främst används för hemmamiljöer. Nackdelen är att dessa skötbord sällan blir lika stabila som väggmonterade eller fristående skötbord.

Bästa skötbordet 2020

Ett smart skötbord som många valt att använda i offentliga miljöer kallas för Robust. Om du går in på badrummet på en offentlig plats finns en stor chans att det just är skötbordet Robust som finns där. Robust finns på många sjukhus, mackar, hotell och restauranger runt om i Sverige.

Det är ett vägghängt skötbord som fälls ihop när det inte används. Då tar det inte mer plats än någon decimeter från väggen.

Motivering till bästa skötbordet

 • Vägghängt – tar nästan ingen plats.
 • Enkelt – det går att fälla upp och ner med en hand.
 • Säkert – bordet låser sig själv när det är uppfällt.
 • Miljövänligt – tillverkat i trä (FSC-certifierat) och med dyna som är fri från PVC och ftalater.