3 kostsamma åtgärder du kan behöva göra som husägare

Nej, att vara husägare är inte alltid en dans på rosor och det är definitivt inte billigt. Det är viktigt att alltid ha en budget – både för oförutsedda kostnader samt sådant som man vet kommer behöva göras men som kanske inte är akut. Här kan du läsa om tre sådana saker som är bra att räkna med som husägare.

Dränering

En dränering är visserligen inget man behöver göra speciellt ofta men många som äger hus behöver göra det åtminstone en gång. En dränering behöver göras för att vatten ska kunna ledas bort från husgrunden. Gör man inte detta kan man drabbas av svåra fuktskador och hela grunden kan i värsta fall ta skada.

Hur ofta man behöver genomföra en dränering är olika – dels beror det på vilken typ av husgrund man har, vilken typ av tomt huset står på och vilken metod som användes senast. Vet man med sig att det är runt 30 år sedan det dränerades sist bör man dock kontakta någon som är kunnig inom området.

Takbyte

Precis som med dränering så är inte ett takbyte något man behöver genomföra speciellt ofta. Dom flesta takmaterial har en lång livslängd men tids nog kan man behöva ett nytt tak. Det är ett stort projekt och det kostar en slant att göra det, vare sig man genomför arbetet på egen hand eller om man anlitar hantverkare.

Takets funktion är dock lika viktigt som grundens, och man bör hålla kolla på takets skick med jämna mellanrum för att veta när det börjar bli dags.

Uppfräschning av fasaden

Att dränera och byta tak kanske man bara behöver göra en gång i sitt liv som husägare men att måla om och fräscha upp fasaden behövs oftare. Även detta är ett stort projekt som kräver många timmars arbete och många liter färg. Det kostar en slant men än nödvändigt för att fasaden ska ha det skydd som behövs mot yttre påfrestningar.

Förutom att måla kan delar av fasaden behöva bytas ut. Tegel som spruckit kan utgöra en risk och lika så trä som börjat ruttna. Att ta ett varv runt huset en gång per vår och en gång per höst för att inspektera ordentligt gör att man kan upptäcka fel och brister i tid.