Gör trädgården snyggare med stenläggning

När våren är i antågande är det många som känner att det är dags att göra trädgården fin. Ett sätt att göra din trädgård snyggare är med stenläggning. Det kallas även för stensättning och det är något du kan få via markarbeten Södermanland, eller göra på egen hand. Fördelen med stenläggning är att du kan få en vacker trädgård med en modern känsla eller en klassisk. Allt beror på vad för slags sten du väljer att använda. Det finns idag många sorters sten i olika material och färger.

Göra stenläggning på rätt sätt

När en stenläggning ska göras så har du en del saker att ta hänsyn till. Det måste göras på rätt sätt. Det så att inte saker som vattenavrinning eller rabatter och blommor kring den påverkas. Det bästa är att anlita en professionell stenläggare som vet hur jobbet ska göras. Anlitar du markarbeten i Södermanland så kan du få hjälp med din stensättning. För att resultatet ska bli bra så krävs det både eftertanke och en god planering. Det är bra att fundera på hur mycket tyngd stenarna du valt klarar av. Sedan så vägs hur arbetet ser ut mot vad det är för material och mönster som ska användas. Det gäller att du väljer sten som är stabil och som klarar av det som ska vara ovanpå det.

Processen med stenläggningen

Att lägga sten eller göra en stensättning kan skilja sig en hel del åt.  Det är ofta olika faktorer som påverkar hur man går tillväga. Bland annat miljön samt marken i trädgården. En generell process finns dock alltid som du kan utgå från om du ska planera arbetet. Eller så ser du till att anlita ett företag som utför markarbeten och stenläggning i Södermanland. Du bör fundera på vilka stenar eller plattor du ska använda, var de ska ligga och hur mönstret på dem ska se ut. Du behöver en stabil grund under som stenarna kan stå eller ligga på. Det kan fixas genom att du gräver ur och fyller med grus eller bergkross. Ovanpå det sedan kan du lägga sand, som är det som gör att stenarna hålls på plats. Det gäller att vara noggrann så att din stenläggning blir bra och håller i många år. Ett bra grundarbete ser även till att hålla ogräs borta i en viss mån.