Ska du hyra eller köpa byggnadsställningar i Uddevalla?

När taket ska renoveras, väggen på villan målas om eller fönster på övervåningen ska kittas. Hyr byggnadsställningar för att öka säkerheten och förenkla arbetet. Eller är det värt att köpa ställningar? I Uddevalla finns båda alternativen och vad som ska väljas beror främst på hur ofta byggnadsställningen förväntas användas. Hyra eller köpa?

Hyra byggnadsställningar i Uddevalla

Är det ett engångsbehov är hyra det billigaste alternativet. Det kan räcka med någon hundralapp per dygn för de mindre alternativen. Beräkna ungefär hur lång tid som ställningarna behöver hyras och hur högt upp på fasaden som arbetet ska genomföras. Kontakta sedan ett par olika företag för att få offert.

Det är företaget som har ansvar för att byggnadsställningarnas säkerhetskrav men det är den som hyr som är ansvarig för att ställningen monteras på ett korrekt sätt. Vid osäkerhet om hur byggnadsställningarna ska monteras bör denna tjänst alltid köpas in från uthyrningsföretaget. De allra flesta erbjuder både utkörning, montering och därefter nedmontering.

Tips vid hyra:

  • Ta in offerter från flera företag
  • Fråga vad det kostar att få ställningarna monterade på plats
  • Välj alltid skriftliga avtal

Köpa byggnadsställningar i Uddevalla

Det finns ett flertal företag i Uddevalla som säljer byggnadsställningar. De mindre, och enklare, kan köpas på stormarknader och byggvaruhus. Dessa kostar bara några tusenlappar och kan snabbt monteras ihop för att nå någon meter upp på fasaden. Billiga att köpa, enkla att sätta ihop och tar bara en mindre plats i förrådet. Ska renoveringen ske på taket, eller högt upp på fasaden, behövs däremot större ställningar med flera meters höjd. Då är det istället en större byggmarknader eller ett företag specialiserade på just ställningar som kan kontaktas.

Hos en större återförsäljare i Uddevalla kostar en komplett villaställning ca 10 000 kr och uppåt beroende på hur bred och hög den ska vara samt vilka säkerhetsfunktioner som ska finnas. Som villaägare kan det vara mycket smidigt att ha en mindre byggnadsställning hemma vid mindre renoveringsbehov. Men vid de större renoveringar kan de istället hyras in från ett företag. Köp när ställningen förväntas användas med viss regelbundenhet. Hyr om behovet enbart är vid enstaka tillfällen. Det blir mest ekonomiskt i längden.

Tips vid köp:

  • Be bostadsrättsföreningen köpa in gemensamt
  • Jämför olika storlekar
  • Köp även extra säkerhetstillbehör