Isolerade fönster

Att se över sin energiförbrukning kan vara någonting som innebär både en chock och en möjlighet att förbättra situationen. Det är inte ovanligt att det läcker ut en hel del värme som man betalat ett dyrt pris för. Inte minst gäller det om fastigheten är byggd innan 1970 eller kanske ännu mer exakt innan krisen som genererade i värre prislappar för så kallat fossila bränslen. En hel del av de 1970 tals hus som finns runt om i Sverige har direktverkande el. I kombination med undermålig isolering eller gamla fönster är elräkningen kännbar. Genom att byta fönster kan man åstadkomma en hel del vad gäller värme som försvinner. Kanske behöver man byta ut hela rutan, eller bara isolera runt fodret. Genom att även sätta in nya fönsterbänkar kan man få rummet att se ut som ett helt nytt sådant! Det är inte ovanligt att man drar sig för att göra renoveringar som inte syns. När det kommer till fönster är det dock enkelt att få det hela att även tillföra någonting i fråga om estetik.

Fönsterbänkar finns i en rad olika stilar och med därtill varierande kostnad. När man väl bestämmer sig för att investera i bostaden kan man dock vilja ha någonting som känns helt rätt, inte bara billigt för stunden. Stenskivor har blivit någonting som sätter tonen för hela inredningsstilen. Man kan snabbt se om en fönsterbänk är tillverkad i laminat eller sten. Är det fråga om äkta natursten har man en uppfattning om hur fastighetsägarna resonerar!

Montera själv

Fönsterbänkar och bänkskivor generellt är någonting man kan montera själv om man är händig. Köper man in stenskivor får man dessa i rätt mått färdiga att passas in. En bänkskiva i sten kan vara mycket tung och kräva lite mer av de som skall montera denna. Gäller det mindre fönsterbänkar finns det helt andra förutsättningar att lyckas med sin installation. Viktigast att ha med sig när man skall beställa skivor oavsett användningsområde är att man har mätt korrekt. Det är vanligt att man slarvar när man mäter denna sorts ytor. Resultatet kan i värsta fall bli att man inte har plats för den skiva man sedan får hem. I andra fall kan man behöva foga mer än nödvändigt. Har man för vana att mäta två gånger, eller ännu hellre ta hjälp av någon för en andra mätning innan man jämför mått, ökar förutsättningen att det blivit rätt.