Skyddsutrustning som håller dig säker

Skyddsutrustning som håller dig säker

För dig som arbetar med varsling, vägarbeten och inom skogsbruk och industri, är det väldigt viktigt att använda skyddsutrustning. Med rätt typ av skyddsutrustning kan du minimera risken för brännskador, att tappa tunga föremål på fötterna och att skada fingrarna. Vanligtvis delas skyddskläder in i olika kategorier, bland annat:

  • Arbetskläder
  • Varselkläder
  • Arbetsskor
  • Personligt skydd

Arbetskläder innefattar en rad olika plagg, men de har alla något gemensamt. De är otroligt slitstarka och funktionella. Du kan handla saker som softshelljackor, vinterjackor, målarbyxor och hantverkarbyxor. Beroende på vilken bransch du är verksam inom finns det bra arbetskläder med olika funktioner. Hantverkarbyxor är exempelvis utformade med förstärkta knän, har hylsor för hammare och andra verktyg och flertalet större fickor.

Viktigt med rätt varselkläder

Varselkläder är en annan typ av arbetskläder som riktar in sig till dig som arbetar med vägarbeten eller som på annat vis vistas nära trafik. Gemensamt för varselkläder är att de ofta består av ett reflekterande material som syns lång väg. Bland annat reflexgula jackor och byxor. Arbetar man nära trafik är det viktigt att man syns ordentligt. Det uppstår många olyckor vid vägarna just på grund av att man inte är tillräckligt synlig. Under vintermånaderna när det är regnigt och slaskigt är risken stor för att bilens lampor reflekteras i vattnet på vägen, vilket kan försvåra sikten. Kör man dessutom lite för snabbt och lite för nära varselpersonal kan en olycka snabbt inträffa.

Vad fyller skyddsutrustning för funktion?

Skyddsutrustning är ett stort begrepp för flertalet produkter som alla är avsedda att på något sätt skydda dig mot skade- och hälsorisker som kan uppstå på arbetsplatsen. Dessa hälsorisker kan bland annat vara elektrifiering, kemikalier, strålning och luftburna artiklar. Förutom att skyddskläder ingår i skyddsutrustning finns det även andra saker som är viktiga att ha. Det kan handla om hörselskydd, skyddsglasögon, arbetshandskar, hjälm, andningsskydd och svetsmask. Beroende på arbetsplats och arbetssysslor kan behovet alltså variera en hel del. 

Vad är personlig skyddsutrustning?

Saker som överfallslarm, detektorer som varnar för låg syrehalt eller olika typer av arbetskläder ingår inte i den personliga skyddsutrustningen. Däremot är olika typer av hörselskydd, skyddsglasögon, hjälmar och fallskydd sådant som hör till personlig skyddsutrustning.